Wijkverpleging en Innovatie, ontmoet: Nicky

Wijkverpleging en Innovatie, ontmoet: Nicky

Vandaag maken we kennis met Nicky de Wit – van Vugt, wijkverpleegkundige bij Thebe. Thebe levert wijkverpleging, specialistische zorg, thuisbegeleiding en dagbesteding in 19 gemeenten in West- en Midden-BrabantSamen praten we over haar rol als verpleegkundige en hoe zij naar de toekomst in haar vakgebied kijkt.

Wijkverpleging en innovatie

Nicky vertelt over hoe een dag als wijkverpleegkundige eruitziet: “Mijn dag is eigenlijk nooit hetzelfde, het werk als wijkverpleegkundige is heel divers. Ik kan in de ochtend de wijk in gaan, op weg naar de cliënt om zorg te verlenen. Dan heb je het over bijvoorbeeld helpen met een steunkous aandoen, wassen of aankleden. Maar ik kan ook een ‘kantoor dag’ hebben waarbij ik zelf mijn dag in kan delen. Hierbij kun je denken aan verpleegkundige adviesgesprekken of indicatiegesprekken”. Thebe heeft verschillende expertgroepen waar de zorgverlener of wijkverpleegkundige aan kan deelnemen. Naast haar rol als wijkverpleegkundige, zit Nicky ook in de expertgroep zorgtechnologie. “Met deze expert groep dragen wij zorg voor het feit dat innovatie en nieuwe pilots breder in de organisatie uitgerold worden. Zo ook onlangs de Thuisleefwijzer” Aldus Nicky.

Inzet van technologie

Samen praten we over de rol van technologie en wat het belang is van de inzet ervan. “Het is misschien een voor de hand liggend antwoord, maar wij merken dat er steeds meer tekorten zijn in de zorg. Mensen worden ouder, ze blijven langer thuis wonen en dan kan een technologisch hulpmiddel een hele goede aanvulling zijn in combinatie met een aantal zorgmomenten. Daarnaast denk ik dat het heel goed kan ondersteunen in het aantal zorgmomenten of zelfs ter vervanging van. Hiermee kan de cliënt zo zelfstanding en zelfredzaam mogelijk blijven. Dit is niet alleen voor ons, maar ook voor de cliënt erg fijn.” Nicky vertelt over een hele mooie praktijkervaring waarin domotica een positieve impact op het leven van een cliënt heeft gebracht. “Onlangs zijn wij in de wijk bezig geweest met de uitrol van een zorggrobot Tessa. Zo ook bij een vrouw die bekend is met dementie en hartfalen waar wij tweemaal per dag langskwamen. Dankzij de inzet van de zorgrobot heeft deze vrouw weer dagstructuur en een stukje rust, waardoor wij nu nog maar één keer in de week langs hoeven te komen. Dit is natuurlijk een heel mooi voorbeeld van het herstellen van de zelfredzaamheid van de cliënt. Daar doen wij het voor! En tot slot heeft het ook voor een stukje mantelzorgontlasting gezorgd. Haar dochter kan nu een stukje ‘zorgen’ bij de robot neerleggen.” Aldus Nicky

Toekomst van zorgtechnologie

Nicky vertelt ook over haar kijk op de toekomst als het om innovaties binnen de wijkverpleging gaat: “Ik denk dat we in de toekomst steeds meer domotica en innovaties gaan krijgen die ondersteunen bij de zorg. Ik hoop dat cliënten daar ook steeds meer een gewoonte in zien. Nu is het nog best vaak eerst directe zorg, daarna kijken of we wat met innovaties kunnen. Maar ik denk dat in de toekomst, als we steeds ouder worden, eerst naar innovaties kijken en daarbij waar nodig aanvullende zorg verlenen.” “Momenteel zit de uitdaging in iedereen enthousiast krijgen, we weten wat we moeten doen om de zorg in de toekomst te kunnen waarborgen, nu alle neuzen de juiste kant op. Wij hebben als wijkverpleegkundige een verantwoordelijkheid om daar het goede voorbeeld in te geven.”

Delen op Social Media!

Volgende bericht

Want we hebben je nog zo veel meer te vertellen!